Ofis Stresini Önlemek, 'Check up' listesi
(Preventing Office Stress)
Fazla iş yükü altında olan ofis işçileri masalarını terketmeye vakit bulamadıklarından dolayı sağlıklarının etkilenmesine sebep veriyor.
Araştırmaya göre, ofis işçilerin %60 iş saatleri sırasında ve gün boyunca hiç masa başından ayrılmadıkları
tespit edilmiştir. NCP-National Charity Partnership organizasyonun düzenlediği bu detaylı arştırmaya göre, gün boyunca masa başından ayrılmamak gibi vücudu pasif tutma alsikanlığı maalesef, tip 2 diyabetez ve kalp hastalıklarını geliştirmede bir hazırlanma süreci olarak görülmektedir. Bu önemli bilimsel çalışmanın açığa sergilediği diğer bir gerçek de, ofis işçilerin bahaneleri arasında; aşırı ve yoğun işin yükü (işçilerin %32 si), iş yerine özel çalışma kültüründen (% 14), ve, stresi sebep olarak gösteren ofis işçilerin oranı %13 olduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca ofis işçilerin %50 sinin öğle yemekleri vaktinde masalarını terk etmedikleri, ve %24 sinin de devamlı yemek molası sırasında çalıştıkları öğrenilmiştir. Sadece ve sadece %5 ofis işçilerin, öğle yemek molasında aktif bir faaliyetle (kısa yürüyüşe çıkmak, AVM ye, parka veya bir kitapçıya uğramak gibi) uğraştıkları izlenmiştir.
Diabetes UK ve British Heart Foundations sağlık organizasyonların tavsiyeleri; iş verenlerin, ofis elemanlarını ufak ufak daha aktif olmaları için onları motive etmelerini önermektedir. NCP nin "hastalıklara karşı ön tedbirler" bölümün başkanına göre, iş ortamlarında yoğun ve ağır bir iş yükün stresi altında olanların, kalitesiz beslenmeye (fast food) pasif, ve de, hiç aktif olmamaya daha yatkın oldukları kanaatinda olup, tıp 2 diyabetez ve kalp hatsalıklarını geliştirme riskini azaltmak için en önemli alınacak tedbirler arasında, "vücudun aktif olmasını sağalamaktır" diye vurgulamıştır.
Ofis Stresin Envanterinin, 'Check up list'
- E-maillerine 24/7 bağımlımısın?
- Uzun saatler çalışıyormusun?
- Çok seyrek bir mola alıyormusun?
- Sık sık çalışma masasında mı öğle yemeğini yiyiyorsun?
- Evinde iken hep işini düşünüyormusun?
- İş yükünün fazla olduğunu hissediyormusun?
- İşine 1 saaten fazla yolculuk yapıyormusun?
- Tahammül edememe hissini bazen yaşıyormusun?
- İşini düşünmen uykunu etkiliyormu?
- Unutkanlığını farketmeye başladın mı?
- Konsantre eksikliğin farkında olmaya başladın mı?
- Sık sık grip/hasta oluyormusun?
- Yorgun veya bitkinlik hissediyormusun?
- Kalp atışının yükseldiğini fark ediyormusun?
- Panik atak geçirmeye başladın mı?
- Gülmeyi unutun mu?
- Sık sık sinirleniyormusun?
- İşlerini yapman için günde yeteri saatin yokmuş gibi hissediyormusun?
- Hep arkada veya geç kalma hissini yaşıyormusun?
- Hafta sonları 'relax' olmayı zor mu buluyorsun?
- İş yoğunluğu artıkça alkol, şeker, sigara ve caffeine olan ihtiyacın artıyor mu?
- Sexsüel performansın veya sosyaleşme hayatın etkileniyor mu?
- Sosyal medya (facebook, tweeter vb) her dakikanı işgal ediyor mu?
Yukarıdaki iş/ofis stresi envanteri-listesi yuksek ise, sen 'kronik strese' düşmemek için bir an önce hayat dengeni (lifestyle) gözden geçirmek için uzman bir pratisyene veya yaşam koç'a (life coach) görünmen tavsiye edilir.
Yardım
NLP-CBT, Psychotherapy ve Hypnotherpy yöntemleriyle stres, endişe, uykusuzluk, panik atak, depresyon, korku, evlilik sorunları, adolesan çocuklar, yakınını kaybetme acısı (grief), daha sağlıklı bir lifestyle dengesi, öz güvensizlik, kıskançlık, fobi, kilo vermek, sigara, alkol, uysturucu bağımlılığı, kumar, cinsel sorunlar ve problemlerine yardıma ihtiyacı olanlar için telefon iletişim numarası M: 07871 490 669 veya 0208 886 1119.
Uzman Pratisyen ŞEVKET GÜL, Jan 2016,, London